Arkansas

Her er en helt ny låt fra et helt nytt album, fra en etterhvert rutinert gammel traver. Teller jeg ikke feil er Saint Bartlett det tiende albumet til Seattle-artisten Damien Jurado og det femte på Secretly Canadian.Jeg har lyttet til Jurado i en årrekke. Om det ikke akkurat er nyskapende og revolusjonerende det denne lavmælte singer-songwriteren har å by på, er det alltid spennende når Jurado slipper nytt materiale. Dette fordi han alltid har vært en garantist for enestående låtskriverkunst i sjiktet mellom indierock og akustisk folk, hvor de beste låtene vokser seg sterkere og sterkere for hver lytting.

blogEntryTopper


Artist: Damien Jurado (US)
Track: Arkansas
Album: Saint Bartlett / Secretly Canadian / 2010
Photo: Damien Jurado – CC Flickr:
ipickmynose


Det forrige albumet Caught in the Trees fra 2008 var et svært sterkt dokument over et havarert ekteskap, og Jurados egen Tunnel of Love. Et karrieremessig høydepunkt etter min mening, likevel langt unna et kommersielt gjennombrudd.
Kan det være at tristessen, de svarte perlene av noen låter, blandet med en stemme som truer med å sprekke opp i gråt, rett og slett blir for mye for den gjennomsnittlige lytter? Jeg vet ikke.

Til tross for at studioet var leid i tre uker, ble Saint Bartlett ferdig innspilt i løpet av en uke. Innspillingen forgikk i studioet til Richard Swift i Cottage Grove i Oregon. Swift, som også er i stallen til Secretly Canadian, har produsert albumet, og jeg synes han har gjort en utrolig jobb.
Låten Cloudy Shoes som åpner plata varsler umiddelbart om et radikalt stemningsskifte. Er det produsent og medmusikant Richard Swift som står bak denne plutselig fascinasjon for Phil Spectors «Wall of sound» med sitt strykerarrangement, mellotron og klapping, tilført en passende dose ekko. Jøss, dette minner jo mer om en småskjev Flaming Lips-låt enn nytt materiale fra Jurado!
Låt nummer to, Arkansas, som du kan lytte til her, fortsetter i samme stil med «Spectorsk» trommelyd og koring, og kunne vært hentet rett ut av en hitliste fra 60-tallet. Først på det glitrende tredjesporet Rachel & Cali er vi tilbake i det skjøre og kjente universet til Jurado. På dette viset veksler hele albumet mellom det tradisjonelle og nakne lydbildet med dette mer offensive og orkestrerte uttrykket. På låten Wallingford svinger de innom Crazy Horse-territoriet med falsettsang og overstyrte gitarer, mens vi på Kansas City møter nok en utvetydig skjebne og konturene av en vond historie hvor Jurado overlater til lytteren og trekke eventuelle konklusjoner. En av hans aller beste låter.

Arkansas er nok et solid album fra Damien Jurado. Et album som viser veien videre, fyllt av utadvendte og smarte pop-låter, men som også peker tilbake på den nakne og minimalistiske Jurado.
Denne allsidigheten og det varierte uttrykket kan og bør bane vei til nye lyttere, og et større publikum.

I wrote some of my darkest songs around the time my son was born, which was a joyous moment in my life. But when you're in an environment where there are baby toys and your life is full of 'Teletubby' cartoons, the last thing you want to do is watch a happy movie or listen to happy songs. You want to listen to a Slayer record. I think if my life was totally crap, I'd write happier songs.


blog comments powered by Disqus