Dragon

Jeg har i lengre tid vært i overkant opptatt av det svenske folk/psych/prog-bandet Dungen. Ja, i så høy grad at nesten all annen musikk har vært, om ikke uinteressant, så i alle fall vanskelig å konsentrere seg om. Jeg oppdaget dette bandets uovertreffelige kvaliteter lovlig sent, og det førte med seg at jeg plutselig hadde 4-5 album å fordøye, som alle var av den ypperste klasse, og da ble det ikke rom for så mye annet. Det hele kulminerte i en fantastisk konsert på Parkteatret i hovedstaden i begynnelsen av desember, så nå håper jeg den nesten psykoselignende tilstanden jeg har vært i så lenge, roer seg litt.

blogEntryTopper


Artist: The Amazing (SE)
Track: Dragon
Album: The Amazing / Subliminal Sounds / 2010Nå var det ikke Dungen jeg satte meg ned for å skrive om. Men det er jo ofte sånn når man oppdager et nytt band, eller en ny sjanger for den saks skyld, så fører det med seg en masse annet i kjølvannet. Dungen består jo av fire markant dyktige musikere, og så lenge sjefen sjøl, Gustav Ejstes, stort sett gjør alt studioarbeidet selv(!), så får kanskje de andre medlemmene i bandet nok av tid til andre prosjekter.

Reine Fiske og Johan Holmegård fra Dungen har sammen med Christoffer Gunrup (ex-Granada) og Fredrik Swahn (Anna Järvinen) dannet bandet The Amazing. Og for et band! Her gir uttrykket supergruppe absolutt mening.
De ga ut den selvtitulerte debuten sin i 2009, og fulgte opp med mini-albumet Wait for a light to come tidligere i år. På disse to utgivelsene bidrar også bl.a Gustav Ejstes, Fredrik Björling (ex-Dungen), Moussa Fadera (Life On Earth) og Erik Malmberg (Sagor & Swing).

Debutplata åpner med The Kirwan song. En hyllest til Danny Kirwan (Fleetwood Mac). Om det er Reine Fiskes musikalske uttrykk som er opphavet til denne hyllesten, eller om det er den utseendemessige likheten de to i mellom, skal jeg ikke konkludere med. Kanskje begge deler? Danny Kirwan gikk jo for å være en fantastisk gitarist, noe Reine Fiske også gjør. Faktisk en av verdens beste. Han har visstnok også norsk pass, så da kan vi ganske enkelt påstå å ha to av verdens beste gitarister (Øystein Sunde er jo som kjent den andre). Nå skal man vel strengt talt være forsiktig med å fremme sånne meningsløse påstander, men litt moro må man tross alt ha det.
Også vokalisten er verdt å nevne med noen ord. Likheten med Nick Drake er til tider så slående, at det nesten er litt skummelt. Noe som kommer veldig godt fram i låta Dragon, som er den jeg har valgt ut. Dette var forøvrig også den første singelen de slapp.

I motsetning til altfor ofte nevnte Dungen, framfører The Amazing låtene sine på engelsk, så sjansene for å nå ut til et stort internasjonalt publikum burde jo i prinsippet være større for The Amazing enn for Dungen. Og det er jo akkurat det Dungen har klart. Kanskje får vi se The Amazing på Conan O´Brien show også..?

HSK

blog comments powered by Disqus