Solar Fire

Rockehistorien byr på stadige overraskelser – som at Manfred Mann's Earth Band anno 1974 var et veritabelt spacerock-orkester. Dette året slapp de sin tyngste plate til dags dato, nemlig konseptalbumet Solar Fire. Å møte dette albumet for første gang – 37 år etter lanseringen – har vært en frydfull opplevelse som jeg ønsker å dele med flere.
blogEntryTopper


Artist: Manfred Mann's Earth Band (UK)
Track: Solar Fire
Album: Solar Fire / Bronze / 1974
Photo: Colin Pattenden & Mick Rogers in 1974


Historien starter med briten Manfred Mann, som ble født i Sør-Afrika som Manfred Sepse Lubowitz. Mann gjorde seg bemerket under den britiske bølgen på midten av 60-tallet, som frontmann og keyboardist i bandet som bar hans navn. I 1969 splittet de opp, reformerte seg, og endret de navn til Manfred Mann Chapter Three. Dette ble et kortfattet kapittel, og etter bare to album ble denne jazz-rock-konstellasjonen også oppløst, før ukuelige Manfred startet opp Manfred Mann's Earth Band. Alle gode ting er tre, sies det, og i dette tilfellet skulle det vise seg at bandet hadde livets rett.
MMEB er aktive den dag i dag, om ikke så veldig produktive.

Konseptalbumet Solar Fire kom på senåret i 1973, og viser bandet på sitt mest progressive og hardtslående. På «In The Beginning, Darkness» høres de ut som en syrete blanding av Black Sabbath og Deep Purple, mens «Saturn, Lord Of The Ring-Mercury, The Winged Messenger» like gjerne kunne vært signert Robert Fripp og King Crimson.
I tillegg til tittelåta du hører her, inneholder dette albumet også det storslagne åpningssporet «Father of Day, Father of Night» som er en timinutters monsterversjon av Bob Dylan's Father of Night (New Morning, 1970). Samspillet mellom Manfred Mann og gitarist Mick Rogers er fenomenalt, og det er kort og godt et knakende godt album for alle som liker bluesrock, hardrock og prog fra syttitallet!

Hele albumet kan dessverre ikke streames på hverken WiMP eller Spotify, men kan kjøpes digitalt på iTunes
blog comments powered by Disqus