Evol

Progrock, heavyrock og psykedelisk rock har alltid hatt et solid fotfeste blant unge, frisinnede sør-amerikanere, og chilenske Aguaturbia er kanskje landets fremste eksponent for sistnevnte sjanger. Bandet som er kjent som pionérer innen chilensk psykedelia, ble dannet i 1968 av gitarist Carlos Corales og hans kone Denise, med Ricardo Briones på bass og Willy Cavada på trommer. De har også gjort seg bemerket langt utenfor det søramerikanske kontinentet, ikke minst pga det kontroversielle debutalbumet som viser bandmedlemmene sittende nakne og tilsynelatende ganske «bortreist».
blogEntryTopper


Artist: Aguaturbia (CHI)
Track: Evol
Album: Aguaturbia / Arena Records / 1969


Aguaturbia ble innspilt i et enkelt trespors-studio, trykket i 300 eks., og med unntak av noen uavhengige platesjapper ble albumet bannlyst overalt. Husk at dette var i et strengt katolsk land på sekstitallet.
Det sier seg selv at dette har blitt litt av en samlerskatt, så det er nok noe enklere å finne CD-samleren Aguaturbia - Complete Tracks (1969-73) som ble utgitt i 2007.

Denise Corales fremstår som kvartettens naturlige tyngdepunkt i kraft av sin solide tåkelur-stemme, og sitt fordelaktige utseende. På de mest intense låtene, som f.eks. Rollin' 'n' Tumblin' og Waterfall, er det tydelig at hun ønsker å fremstå som en spansk utgave av Jefferson Airplane's Grace Slick – i all sin syrete galskap. Hun er imponerende i forsøkene – stort sett på engelsk med en anelse aksent – men jeg hadde gjerne sett at de hadde våget å spille flere låter på spansk. Det hadde tjent dem.

Det må også nevnes at ektemannen Carlos er en eminent gitarist, noe som kommer tydelig frem på den vedlagte låten, Evol. Dette er albumets mest progressive og vågale låt, med alle sine vendinger, temposkifter, blytunge heavy riff, skurrende fuzz og Denise i full blås! Jeg tror nesten Salvador Allende kunne ha skremt militærjuntaen til Pinochet vekk fra presidentpalasset med denne dama i front.

blog comments powered by Disqus