Valen

I morgen 7. mars slipper Burzum et nytt album og landets mørkkledde gleder seg. «Fallen» er det niende albumet i rekken og oppfølgeren til fjorårets kritikerroste album «Belus». Den dronete og repeterende stilen videreføres fra «Belus», likeså de lange låtene som bæres frem av monotone riff. «Fallen» har dog et større lydbilde, mer dynamisk og hardtslående, med tydeligere undertoner fra folkemusikken.
blogEntryTopper


Artist: Burzum (NO)
Track: Valen
Album: Fallen / Byelobog Productions / 2011


Vikernes er villig til å sprenge noen grenser med et mer ekspansivt lydbilde, en mer distinkt – men fortsatt rå – gitarlyd og tilløp til ren sang med refrenger. På «Valen» minner gitarspillet mer om klassisk heavy-metal enn black-metal, og jeg oppfatter disse endringene som en positiv utvikling. Jeg tror faktisk min mor kunne ha nynnet med på «Valen» på en god dag.

Burzum har vært Kristian Larsson Vikernes sitt soloprosjekt i hele 22 år. Uten å ha den aller beste kjennskapen til de tidlige utgivelsene, vil jeg hevde at «Fallen» er et karrieremessig høydepunkt. Det norrønske eposet «Budstikken», står frem med sin uvante positivitet, nasjonalromantiske stolthet og kampglød, og er sammen med «Valen» – som du hører her – albumets sterkeste kort.

Varg har blitt moden, og «Fallen» viser Burzum på vei inn i en ny era. Jeg akter å følge med.

Valkyrjer vene. Fremmad for tjod og forfedreland. Einherjer ekte. Samles til strid i åsaland. Hirden heil. Fremmad for vårt blod og all vår jord. Fylking fremmad! Fylking marsj!Fallen (vinyl)
Fallen (WiMP)

blog comments powered by Disqus