Welcome To The Void

"Welcome To The Void" sparker brutalt igang debutalbumet til psykedelia-bandet Morgen. Vi er i New York i 1969, midt i hippie-revolusjonen, og mens Max Yasgur rydder gården etter sine 500.000 gjester – peaker psykedelia-scenen i byen med band som Vanilla Fudge, The Holy Modal Rounders og The Fugs.

blogEntryTopper


Artist: Morgen (US)
Track: Welcome To The Void
Album: Morgen / Probe Records / 1969


Året før hadde ABC kickstartet sin nye etikett Probe ved å lansere den klassiske debuten til Soft Machine – og planen var å nå ut til ungdomssegmentet med en hel rekke av hippe signeringer, deriblandt Morgen, eller Morgan's Dream Spectrum som de het fra starten av.

Kvintetten anføres av sanger og gitarist Steve Morgen, en intellektuell låtskriver med et brennende ønske om å tale til nasjonen, og som gjerne henviste til kjente filosofer som Kierkegaard og Heidegger. Øvrig besetning telte gitaristene Barry Stock og Murray Shiffrin, bassist Bob Rizzo og trommisen Mike Ratti.

Debutalbumet, som også ble det eneste, ligger i skjæringspunktet mellom heavy-rock og tung psykedelia, med et møkkete garasje-preg og frenetisk bruk av fuzz-pedal. Albumet er interessant nok prydet av en sort/hvitt litografi av Edvard Munch's Skrik. Et sterkt og dystert platecover – som dessuten skilte seg kraftig ut fra den tidas sterke fargebruk.
Den catchy og pop-aktige "She's The Nitetime" ble lansert som singel, og alt lå til rette for at Morgen skulle ta av med sin solide syrerock, men slik gikk det ikke. Radiostasjonene tente ikke på musikken, både singel- og LP-salg floppet, og om ikke lenge skulle både Morgen og Probe legge inn årene for godt.

Hva som siden skjedde med denne Steve Morgen er uklart. Det er snakk om en ikke-verifisert opptreden i Starsky and Hutch(!), og et ikke-verifisert intervju i NY en gang på 90-tallet. Men ingen vet sikkert.
Orginalinnspillingen er i dag svært ettertraktet blant samlere, og lever Morgen fortsatt, håper jeg han har registrert anerkjennelsen han så bittert ikke fikk oppleve for 40 år siden.

blog comments powered by Disqus