Silver Lady

Nærmest ved en tifeldighet plukket jeg med meg samlingen "Echoes From The Mountain" fra de bugnende hyllene til legendariske Rough Trade Shop i Notting Hill, London. Det var nok det uutgrunnelig uttrykket til jenta på coveret, og kontrasten mot den beksvarte bakgrunnen som først tiltrakk oppmerksomheten, og når det ved nærmere øyensyn viste seg å være en samling med nytolkninger fra arkivene til den britiske etiketten Village Thing var saken klar.

blogEntryTopper


Artist: Starless and Bible Black (UK)
Track: Silver Lady
Album: Echoes From The Mountain / Rif Mountain / 2010


Impulskjøpet viste seg nemlig å være et glimrende valg. Artister tilknyttet det lille uavhengige selskapet Rif Mountain gjør som nevnt noen flotte tolkninger av låter utgitt på Village Thing. Et toneangivende selskap – med fokus på blues, alternativ folk og akustisk musikk – som var aktive i perioden 1970-73. Albumet har derfor blitt en spore til å utforske orginallåtene og artistene bak disse.
Det må også nevnes at samlingen inneholder to spor fra de orginale Village Thing-artistene Steve Tilston og Wizz Jones. Låten "Night Ferry" med Steve Tilston, som avslutter albumet, er et av samlingens aller fineste spor i sin lune Bert Jansch-stil.

Likevel er det åpningssporet «Silver Lady» med psych-folk-kollektivet Starless and Bible Black fra Manchester som først satte seg hos meg, og som derfor blir min introduksjon av «Echoes From The Mountain» til deg.
Hélène Gautier setter en tydelig signatur på bandets musikalske uttrykk med sitt vakre, drømmende vokaluttrykk i god britisk folk-tradisjon. Elementer av folk, prog og psykedelisk rock glir mykt av sted mot en tekstur av elektronisk blipp-blopp som er med på å gjøre Starless and Bible Black til et særegent og spennende band.

Starless and Bible Black er nok mest kjent som et album fra 1974 med King Crimson, og faste lesere av electromagnetic aviation vil også vite at det japanske space-rock bandet Acid Mothers Temple ga ut albumet Starless and Bible Black Sabbath i 2006. Utgangspunktet for alt dette stammer fra den walisiske poeten Dylan Thomas' radioforestilling «Under Milk Wood»:

To begin at the beginning: It is spring, moonless night in the small town, starless and bible-black, the cobblestreets silent and the hunched, courters'-and-rabbits' wood limping invisible down to the sloeblack, slow, black, crowblack, fishingboatbobbing sea.


Musikkhistorien henger sammen og griper inn i hverandre! Som NRK's levende rockeleksikon Thomas Felberg ville ha sagt det.


Anbefaler på det varmeste å sjekke ut det selvtittulerte debutalbumet til Starless and Bible Black!



blog comments powered by Disqus