Saturday's Asylum

Imørdjensi. Thørd reil. Pavr trip.Jeg husker ordlyden som det var i går. Den tilbakelente radiostemmen med kunstpauser og elegante fraseringer tilhørte Tom Sjeklesæther da han introduserte California-bandet Rain Parade's debutalbum. Programtittel og tidspunkt er visket vekk av tidens tann, men jeg tipper 1985-86. Låten Saturday's Asylum og introduksjonen av denne er dog meislet grundig fast i minnet.
blogEntryTopper


Artist: Rain Parade (US)
Track: Saturday's Asylum
Album: Emergency Third Rail Power Trip / Enigma / 1983


NRK-monopolet stod for fall, det var kredibelt å valse rundt med cowboyboots og bredbremmet Stetson, Jan «Devo» Kornstad snurret plater på Cruise Café, som på den tiden var en av hovedstadens progressive scener, og musikken tilhørte gjerne neo-psykedelia-bølgen fra Los Angeles.
Et av de aller fineste bandene fra denne bølgen er The Rain Parade. De ble dannet i 1981 av David Roback og Matt Piucci, og var en del av 80-tallets Paisley Underground-scene i L.A. – sammen med andre essensielle band som The Long Ryders, Green on Red, Bangles og ikke minst Dream Syndicate. (se min anmeldelse av Ghost)

Bandet var tidlig ute, kanskje det aller beste til å redefinere psykedelisk garasjerock og søvnig solskinnspop fra 60-tallet. En trend som mange skulle følge i årene etter. Deriblant Roback's eget Mazzy Star. Den umiskjennelige lyden av elektrisk orgel og 12-strengers Rickenbacker skaper noen drømmeaktige lydlandskaper vi kjenner igjen fra The Byrds, og dette albumet tåler utvilsomt å måles opp mot en slik referanse.
Emergency Third Rail Power Trip fra 1983 er forøvrig det eneste albumet David Roback medvirker på. Han dro raskt videre for å danne Opal sammen med Dream Syndicate's orginalbassist, Kendra Smith. Et annet prosjekt verdt å låne øre til.

Her på berget hadde vi et band som kan sies å være en slags parallell til Rain Parade, nemlig Oslo-bandet Matchstick Sun. Jeg skrev noen ord om deres geniale men undervurderte album Flowerground i fjor, og det aner meg at også de har hatt noen runder med Emergency Third Rail Power Trip. Begge bandene er uansett eksponenter for psykedelisk pop-musikk fra øverste hylle.

blog comments powered by Disqus