Community Mantra

Texas-bandet Tripping Daisy var aktive gjennom hele 90-tallet uten å påkalle nevneverdig oppmerksomhet. Muligens med et lite unntak av singelen I Got A Girl fra 1995, som etter min mening er en pregløs sing-along punklåt som yter bandet liten rettferdighet.
blogEntryTopper


Artist: Tripping Daisy (US)
Track: Community Mantra
Album: Tripping Daisy / Sugar Fix / 2000
Tripping Daisy(1998) – Foto ©Steve Mirarchi


Tim DeLaughter, Wes Berggren, Jeff Bouck og Mark Pirro utgjorde besetningen ved oppstarten i 1990. Siden skulle mannskapet variere noe, men med vokalist, gitarist og frontmann DeLaughter, samt gitarist Berggren som kjernemedlemmer hele veien. Bandet ble brått og brutalt oppløst etter at Berggren(midten) døde av en overdose i oktober 1999, under innspillingen av bandets fjerde og siste album.
Verken Tripping Daisy eller Wes Berggren overlevde millenniumsskiftet, men restene av av bandet samlet seg umiddelbart om DeLaughter's nye prosjekt The Polyphonic Spree, et band som i skrivende stund teller hele 21 medlemmer!

Bandet har blitt oppfattet som et midt-på-treet grungeband, noe som nok kan tilskrives de to første albumene. I motsetning til bandene i nordvest med sin mørke og apatiske stil, fremstår de langt mer uhøytidlige og livsglade, og på dette albumet er eventuelle musikalske likhetstrekk eliminert. Avstanden mellom Dallas og Seattle er stor, på flere plan.
Eminent pop-håndtverk, sjarmerende og upretensiøst, skranglete og eksperimenterende, bakoverskuende og forut for sin tid på en gang, tenker jeg om dette albumet, som ble bandets høydepunkt og tragiske endelikt. Et uforløst potensiale innen alt.rocken, definitivt, og i ettertid klart at bandet hadde større innflytelse på sin samtid enn de har blitt kreditert for.

De har et musikalsk uttrykk som balanserer elegant mellom velarrangert, psykedelisk pop og punkrock/grunge, og gir assosiasjoner til to av 90-tallets musikalske høydepunkter; Jane's Addiction og Flaming Lips. Noen hevder røttene går lengre tilbake, til Beatles' psykedeliske periode. Selv hører jeg aller tydeligst passasjer fra Beach Boys og Yes. Det sier litt om spennvidden i dette albumet!

Vedlagte låt, Community Mantra, er åpningssporet på det selvtitulerte albumet Tripping Daisy, som ble utgitt på Good Records, posthumt i 2000. Det er forøvrig den aller siste låten Wes Berggren spilte inn.

God lytt!


blog comments powered by Disqus