Låt oss tänka ett par dagar

Solen hang høyt på den skyfrie augusthimmelen og skinte ned på bleke ansikter som hastet forbi Helsinkis sentrumsgater denne lørdagen. Selv var jeg fokusert på den krøllete lappen med anbefalte vinylsjapper jeg hadde fått av en lokal musikkinteressert kvelden før.
blogEntryTopper


Artist: Träd Gräs och Stenar (SWE)
Track: Låt oss tänka ett par dagar
Album: Gärdet 12.6.1970(LP) / Subliminal Sounds / 2011


Det var varmt, og symptomene på en gryende lørdagsmigrene meldte seg idet jeg skrittet raskt oppover Arkadiankatu – på vei mot Levykauppa X. Dette skulle være en av byens bedre butikker med ny og brukt vinyl, og målet var å finne noe obskur finsk musikk. Det var et godt stykke å gå, og idet jeg spant opp trappen til denne vinylsjappa ble jeg oppmerksom på at avtalen jeg hadde nede i sentrum var kun en drøy halvtime unna. Saatana! Jeg sendte et håpløst blikk utover alle de velorganiserte hyllemetrene med brukt vinyl, snudde meg mot min bedre halvdel og sa jeg skulle være rask. En lovnad jeg for en gangs skyld trodde mer på enn henne.

Det gikk som det måtte gå. Utvalget var stort og interessant, tiden for knapp, og hodet ble trangere og trangere. Jeg endte derfor opp med å raske til meg et noen nyheter som stod linet opp ved disken. En av disse var en gjenutgivelse av Träd Gräs och Stenars konsert fra legendariske Gärdetfestivalen, som fant sted i Stockholm 12-14. juni 1970. Det er Subliminal Sounds i Sverige som står bak denne flotte dobbelt-LP'en med et opplag på 500 eksemplarer, med liner notes, tidligere upublisert materiale og "splash coloured vinyl".

Festen på Gärdet var en illegal non-profit festival i kjølevannet av – og inspirert av Monterey Pop og Woodstock-festivalen. Festivalen ble fullbyrdet på tross av sterk uvilje fra konservative myndigheter, pågående politi og et bekymret parkvesen. Sveriges første alternative musikkfestival var dermed et faktum.

Takket være Joakim Skogsberg som satt ved scenekanten med en Neumann mic og en Nagra båndspiller denne regntunge fredagen på festivalens første dag, ble denne konserten udødeliggjort. Platen dokumenterer brytningstid i folkhemmet, med den framvoksende hippie-bevegelsen, og et politisk budskap fra en progressiv og uetablert musikkscene, rettet mot myndigheter og kommersielle festivalarrangører.

Låten "Låt oss tänka ett par dagar" som er vedlagt her, er riktignok ikke hentet fra Gärdet, men er en innspilling gjort i en liten hytte i Hertsjø, utenfor Bollnäs, engang på vinteren 69-70. Denne bonuslåten som kun finnes på vinylutgaven fyller hele side 4 på platen, og er en 21 minutter lang jam som med sin repeterende messing og roping gir assosiasjoner til en religiøs seanse, et stammerituale eller kanskje en regndans? Psychedelic freakout på svenska!

Albumet kan streames hos WiMP, men da uten låten "Låt oss tänka ett par dagar"

blog comments powered by Disqus