Two Birds

Hey, et Bay Area-band med dype røtter til 60- og 70-talls psykedelia, med hang til heftig bruk av fuzz-pedal, theremin og orgel, som ikke går av veien for noen utsvevende instrumentalpartier. Det kan neppe sies å være spesielt orginalt. Det gjør forresten ingenting, for selv om oppskriften er urgammel og ingrediensene resirkulerte, rører de i sjangergryta med en såpass stødig hånd, at jeg bare smiler fra første til siste riff.

blogEntryTopper


Artist: Assemble Head in Sunburst Sound (US)
Track: Two Birds
Album: When Sweet Sleep Returned / Tee Pee Records / 2009


AHISS startet opp i San Fransisco med Jefferson Marshall, Charlie Saufley og trommis Michael Lardas som kjernemedlemmer, og med faste bidrag fra Anderson Lanbridge på theremin og Ray Castro på keyboards. De slapp sitt egentlige debutalbum på vinyl i 2005. En selvtitulert, egenprodusert privat pressing på 500 eksemplarer, fyllt med elementer fra Pink Floyd, Amon Duul II og 13th Floor Elevators. Idag et svært ettertraktet samlerobjekt, naturlig nok.

Året etter gikk det meste på skinner for bandet, med signering på NY-etiketten Tee Pee Records, og med den sagnomsuste lydmagikeren Tim Green som produsent for den offisielle debutplaten, Ekranoplan, som ble lansert året etter. Utgivelsen ble viet en del oppmerksomhet, mest for musikken, men også pga linken til Green's tidligere bravader med undergrunnsstjerner som Comets on Fire, Melvins og Six Organs of Admittance.

Så i oktober 2008 var de igjen tilbake i Tim Green's Louder Studios, nå utvidet med multi-instrumentalisten Camilla Saufley på vokal, bass, keyboard og fløyte. Resultatet ble When Sweet Sleep Returned, et sterkt og mer ekspansivt album hvor vokalarbeid, kor og stemninger er tydeligere vektlagt. Linjene til MC5 og Blue Cheer har blitt vagere, og de synes å ha beveget seg ut av skyggene og inn i sollyset med tidvis drømmende psykedelika – à la tidlig Pink Floyd og Byrds. De låter i det hele tatt mer fokusert og mindre kaotisk på dette helstøpte tredjealbumet, med gjennomgående gode låter, fengende riff og lagvis med drømmende vokalarrangementer. Alt iscenesatt på stilsikkert vis av Green – som har gitt produksjonen en akkurat passe ullen miks.

På den utvalgte låten, Two Birds, har Assemble Head in Sunburst Sound hanket inn Bret Constatino og Evan Reiss som korgutter. Best kjent fra Sleepy Sun, enda et psykedelisk rockeband fra San Francisco. Denne episke og vakre låten har forøvrig «verdens lengste outro». Det gjør heller ingenting.


blog comments powered by Disqus