Lonnie Holley

Afroamerikaneren Lonnie Holley vokste opp i fattigdom under kaotiske omgivelser i 50-tallets Birmingham, Alabama. Som nr 7 i en søskenflokk på 27(!) måtte han starte å livnære seg selv fra han var 5 år gammel og ble effektivt frarøvet en normal barndom. I voksenlivet har han også levd et liv utenfor normale rammer, og det er gjerne hos slike individer at det skapes grobunn for interessante uttrykksformer.

blogEntryTopper


Artist: Lonnie Holley (US)
Track: Fifth Child Burning
Album: Just Before Music / Dust-to-Digital / 2013


Lonnie Holley er definitivt en unik, fargerik plante i vår musikalske flora, og dette bevises til fulle på Just Before Music. Han lever tilsynelatende i sitt helt egne grenseløse univers, og skaper musikk fordi han må, ikke for å bli omfavnet.
På slutten av 70-tallet dedikerte han seg til kunsten og de kreative kreftene som sikkert kokte i ham, og viet seg til flere kunstneriske uttrykksformer som bl.a. tegning, maling, foto, billedhugging og musikk. Av disse kunstformene er det nok skrap-skulpturene som har gjort ham mest bemerket, og disse er også å finne i nasjonalmuseet såvel som i Det Hvite Hus.

Som den sanne multikunstner og visjonære outsider han er, improviseres det både musikalsk, tekstlig og vokalmessig. Stykkene som ofte strekker seg over både 10 og 20 minutter, siver langsomt og uberegnelig utover i et slags drømmende gospel-landskap, med enkelte avstikkere til en klam og truende verden hvor sekulære bønnemøter, hverdagshistorier og beinhard eksistensialisme røres sammen med mørke synth-lyder og ymse digital støy. Vokalen veksler strukturløst mellom monoton messing, den vakreste englesang og gutturale bekjennelser. Det slår meg etter hvert at musikken er ren improvisasjon som følger Holleys vokale krumspring, uten retning, uten utgang.
Det er således en spesiell opplevelse å lytte til Holleys sjelfulle prekener, for hans like finnes neppe. Det er vanskelig nok å finne noen referansepunkter å måle ham opp mot, men det som ligger nærmest stemningsmessig må være en inkarnasjon av Gil Scott-Heron og Arthur Russel.

Just Before Music oser av tidløshet og kommende klassikerstatus. Kjøp albumet nå på iTunes eller på CD fra Dust-to-Digital. Det er dessverre ikke tilgjengelig på vinyl.


blog comments powered by Disqus