Miles awayGud er nede i herregarderoben forresten!


Festival-konfransier Knut Borge kunne neppe ha introdusert hovedgjesten på en mer minneverdig måte. Stedet er Idrettens Hus, og anledningen er Molde International Jazz Festival 1984. Nervøs venting og negative vibber var som blåst bort, det hersket en munter og oppspilt stemning i lokalet nå som alt hadde ordnet seg. Klokken var nærmere ett på natten, og nærmere 2000 forventningsfulle publikummere ventet spent på Miles Davis Septett. De var i utgangspunktet på ettermiddagskonsert og hadde ventet i timesvis på legenden.

blogEntryTopper


Artist: Miles Davis Septet (US)
Album: Cassette recording from NRK radio / Live at Moldejazz aka «The Miles' Midnight Mass» / 1984
Photo: Miles Davis 1984 ©Rob Bogaerts


Grunnen til denne mildt sagt drøye forsinkelsen var som følger: Miles var strandet i Paris med matforgiftning og var i elendig form. (John Scofield har i ettertid fortalt at Miles Davis hadde fått medikamenter mot denne matforgiftningen, men i kjent Miles-stil tok han det mangedobbelte av anbefalt dose – og blacket ut...) Flyet var gått, og håpet om å få jazzlegenden til Norge, Moldejazz og den annonserte ettermiddagskonserten var i ferd med å slukne.

Festivalledelsen hadde to svære utfordringer som de jobbet prallelt med. Usikkerheten rundt Miles’ helsetilstand var ille nok, men også lydutstyret var til bekymring. Dette var innleid med knappe marginer på nedrigging og måtte være ferdigrigget i Lakselv kvelden etter, så om de maktet å få Miles fra Paris til Molde var det høyst usikkert om de kunne stille med tilfredsstillende lydutstyr.
Både festivalledelse og publikum svettet og fortvilte. Miles-konserten stod i fare for å bli avlyst. Det handlet om en kulturnasjons ære, for pokker!

De tok sjansen – og kostnaden – og chartret et fly fra danske Sterling Airlines, med håp om at mannen var i god nok form til å gjennomføre konserten, og krysset fingrene for at de fortsatt hadde et lydanlegg!
Forsvarsdepartementet ble så kontaktet, og saken endte til slutt i fanget på daværende forsvarsminister Anders C. Sjaastad. Sjaastad godkjente omdirigering av et C-130 Hercules lastefly som skulle lette fra Gardermoen morgenen etter – slik at man kunne utsette nedriggingen. Phu! Selv sløye jazzfolk kan få grå hår av mindre.

Endelig kom den forløsende meldingen: Miles var i Molde! Det blir konsert! Sju timer etter tidsskjemaet gikk han på scenen sammen med gitarist John Scofield, bassist Darryl Jones, saksofonist Bob Berg, samt Al Foster og Steve Thornton på henholdsvis trommer og perkusjon.
Konserten har i ettertid fått legendestatus, og blir omtalt som midnattsmessen eller mirakelkonserten. Noen vil også si at dette var en av «The Last Miles» siste magiske konserter, for mannen var i storform denne kvelden. Det er i hvertfall en dramatisk del av norsk jazzhistorie – som vil bli husket lenge.

Dette timelange opptaket er digitalisert fra en gammel kassett. Hva som er med og hva som er utelatt kan være din oppgave å avdekke. Her er en komplett setlist:


1 Speak - That's What Happened
2 New Blues [Star People]
3 What It Is
4 It Gets Better
5 Something on Your Mind
6 Time After Time
7 Hopscotch
8 Freaky Deaky
9 Jean Pierre
10 Decoy
11 Something on Your Mind
12 Lake Geneva

blog comments powered by Disqus