Zyma – Canterbury med nogo attåt

Zyma er noe så sjeldent som et tysk syttitallsband med beina godt plantet i den britiske Canterbury-scenen. Mer vesentlig er det at de krysser grenser mellom musikalske landskap – på en teknisk brilliant og smakfull måte. Vi snakker førstedivisjon her. Canterbury er allerede nevnt, men her finnes også mengder av elementer fra progrock, psykedelia, krautrock og jazzrock. Sågar en leken tilnærming til avant-garde og fri improvisasjon.


blogEntryTopper


Artist: Zyma (GER)
Track: Thoughts
Album:
Thoughts / private pressing / 1978

Åpningssporet Thoughts, som også er albumets tittelspor, setter jazz-stemningen kontant med kompleks tromming, bass, Fender Rhodes og Dorle Ferbers svevende scatting. Den atmosfæriske stemningen er pur nytelse, før den etterhvert glir over i mer tradisjonell folkrock med samme Ferbers fiolin som soloinstrument. Avslutningsvis skrur de opp tempoet og tar lytteren med til en humoristisk kabaretscene (...what's going on in your brain?). For noen herlige arrangementer! Og det må sies, trommingen til Udo Kübler er eksepsjonell.

Bandet har sin opprinnelse i den tyske delstaten Baden-Württemberg. Nærmere bestemt i byene Heidelberg og Mannheim. De startet opp som et mer tradisjonelt progressivt hardrockband, mens de senere tillot seg å leke med både folk, jazz, krautrock og mer avantgardistiske elementer. Låten One Way Street viser helt klart et band som ikke står tilbake for eksperimentelle, aparte uttrykksformer. Årsaken til at Zyma ofte er å finne under Canterbury-merkelappen – henger nok sammen med Dorle Ferbers fløyte, fiolin og vokalarbeid, samt det faktum at de sang på engelsk.

Thoughts ble utgitt privat i 1978 med et opplag på 1000 eksemplarer. Albumet ble gjenutgitt på CD ti år senere av den tyske labelen Garden Of Delights. Er du heldig finner du en fin LP-versjon på Discogs for en tusenlapp. Det mener jeg den er verdt.

Her hører du tittellåta, Thoughts. Få med deg resten!
blog comments powered by Disqus