Lonnie Holley

Afroamerikaneren Lonnie Holley vokste opp i fattigdom under kaotiske omgivelser i 50-tallets Birmingham, Alabama. Som nr 7 i en søskenflokk på 27(!) måtte han starte å livnære seg selv fra han var 5 år gammel og ble effektivt frarøvet en normal barndom. I voksenlivet har han også levd et liv utenfor normale rammer, og det er gjerne hos slike individer at det skapes grobunn for interessante uttrykksformer.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Twilight Zone

Dr.John
Dr. John – Photo © Andy Cahan

Artist: Dr. John
Track: Twilight Zone
Album: Babylon / Atco / 1969

Respektable platesamlinger bør inneholde minst ett album med Dr. John, og da gjerne debutalbumet fra 1968, Gris-Gris. Dette banebrytende albumet er ofte å finne høyt oppe på kåringer over tidenes beste pop/rock- og blues-plater.
Gris-Gris er som en boblende Gumbo-gryte hvor ingrediensene er ulike deler rhythm and blues, jazz og spacerock, servert dampende het under en voodoo-seremoni under en beksvart Louisiana-himmel. Seremonimester Rebennack virker besatt og truende i måten han hveser og messer på, og alt foregår i en sky av røyk langt, langt inne i sumpområdene.

Låten Twilight Zone er derimot hentet fra oppfølgeren Babylon, som kom ut året etter. Dette albumet havnet nok i skyggen av Gris-Gris – og det er synd – for det er et fenomenalt album. Sjekk låten Black Widow Spider, hvor doktor’n er skikkelig frempå – og hvor heftig det svinger. Jeg velger likevel å legge ut den drøye 8 minutter lange stemningslåten Twilight Zone. Vakkert, illevarslende og som skapt for en David Lynch-film!

Comments

Cocaine Blues

abner jay
Abner Jay at Florida Folk Festival -77

Artist: Abner Jay (US)
Track: Cocaine Blues
Album: Swaunee Water And Cocaine Blues / Brandie Records / 1954

Bluesmannen og enmannsbandet Abner Jay fra Georgia beskrev seg selv som den siste store «southern black trubadur show»
Seksstrengers elektrisk banjo, gitar, basstromme og munnspill trakteres mens han på sitt særpregede og langsomme vis hamrer ut sitt budskap med sår og sprukken røst. Stilmessig forankret i vaudevill-tradisjonen, med burleske og til tider obskøne tekster med skjeve blikk på sosiale forhold, Vietnamkrigen, ensomhet og rus. Det store repertoaret av sanger innbefattet også flere som han hadde lært av sin bestefar – som hadde levd slavelivet i Washington County, Georgia.

I nærmere femti år holdt han det gående som omreisende trubadur i sørstatene. Han ga også ut sine egne plater som ble distribuert fra bilens baggasjerom! Abner Jay var definitivt hel ved.

Han døde i 1993, men fødselsåret er mer usikkert. Faren gjemte fødselsattesten i huset, som senere brant ned, og Abner var aldri i stand til å finne ut hvor gammel han var. Likevel hadde han en forklaring på sin gode helse:

Layin' on my belly drinkin' water from that ol Swaunee River.


Genuin bluesmusikk fra den tids gangster-rapper.

Comments

Mightiest of Guns

Jeg husker ikke når. Jeg vet heller ikke eksakt hva det var, men et eller annet trigget oppmerksomheten første gangen jeg hørte den varme, skjøre røsten til A. A. Bondy fra Birmingham, Alabama. Jeg visste momentant at dette var en artist å rydde plass til. En man ikke blir kvitt.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Abner Ray pt. 2

Har tidligere skrevet om den eksentriske blues-legenden Abner Jay, (Cocaine Blues, 7/12 2009) så dette blir en repetisjon. Likevel er denne tolkningen av Ol’ Man River, opprinnelig skrevet av Oscar Hammerstein II for musikalen Show Boat fra 1927 verdt en egen post.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments