Zyma – Canterbury med nogo attåt

Zyma er noe så sjeldent som et tysk syttitallsband med beina godt plantet i den britiske Canterbury-scenen. Mer vesentlig er det at de krysser grenser mellom musikalske landskap – på en teknisk brilliant og smakfull måte. Vi snakker førstedivisjon her. Canterbury er allerede nevnt, men her finnes også mengder av elementer fra progrock, psykedelia, krautrock og jazzrock. Sågar en leken tilnærming til avant-garde og fri improvisasjon.


blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Down on the Farm | Son Volt

Det kan virke som om at Down on the Farm er et lukket kapittel i norsk festivalhistorie. Synd, for denne hyggelige roots- og rockefestivalen på Gribsrød gård inne i Enningdalen, sørøst for Halden, ga meg noen uforglemmelige konsertminner. Festivalen i 1997 ga meg mange.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Ia – Batiste

I sommer trålet jeg Barcelonas gater på leting etter gode vinylbutikker. En av de beste, om ikke den aller beste, er Wah Wah Records som ligger i Riera Baixa.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

The Dark Don't Hide It


In memory of Jason Molina

The outstanding songwriter, artist and centerpiece of Songs: Ohia and Magnolia Electric Co., Jason Molina, died on 16 March 2013 after several years of alcoholism.
In gratitude to him I've put together a collection of photos from different gigs over the years. The photos are under Creative Commons licence, or with copyright permission.
A warm and heartfelt thanks to those who captured these excellent portraits of a truly special man. I am very grateful for the benevolence I've been showed during the project, like when a musician who had played with Jason assured me «... I think he(Jason) would appreciate what you're doing.»
I sure hope he would.

A special thanks for copyright permission to:
Brian Patrick Cullen, Carmen Ybarra, csampang, Howard Draper, Jone Fredriksen, Lindsey Best / LindseyBest.com, Pittsinger, Robert Loerzel, Robin Dua, Shannon McClean, Steve Gullick

Flickr photos under Creative Commons licence:
Nick Helderman, Vince Kmeron, Phil Chambers, Andrew J. Cosgriff, djenvert, Jacob Earl, ll pp, Neff Conner, Tim Broddin, Rona Proudfoot, Ron Dauphin, Kim Seng, scottks, Bill Dickinson

Excerpt from moon demons in fire a CC-video on Vimeo, made by Caleb Wood

Please consider a contribution to Jason Molina’s medical fund via Pay Pal
Comments

Jason

Det var blitt sent, og jeg så frem mot en god natts søvn. Som vanlig gjorde jeg unna toalettbesøket mens jeg sto og flikket med tommelen på den fettete touch-skjermen. Et slags monotont rituale – på jakt etter nyheter som glapp i løpet av en hektisk dag.
blogEntryTopper
Read More & listen!
Comments

Björn Kleinhenz

Som navnet avslører så er han en svenske med tyske røtter, Björn Kleinhenz. Født i Stuttgart i 1981, men flyttet tidlig i barndommen med familien til Sölvesborg i Småland. I følge bioen vokste han opp med punk og hard-core, men etterhvert ble han en svært så tilbakelent singer-songwriter. Produktiv også, med flere utgivelser både under eget navn, samt forskjellige konstellasjoner siden 2002.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Yoyoyo Acapulco live at Låverock (video)Låverock (barn rock) is an independent non-profit outdoor music fest, located at Dalslia hills in the famous valley Auggedal in Norway.
Yoyoyo Acapulco is the greatest band from around the area. That's it.


Camera: Canon EOS 550D
Source: H.264, 1280x720 HQ, 91MB
Duration: 01:36
Comments

Silver Lady

Nærmest ved en tifeldighet plukket jeg med meg samlingen "Echoes From The Mountain" fra de bugnende hyllene til legendariske Rough Trade Shop i Notting Hill, London. Det var nok det uutgrunnelig uttrykket til jenta på coveret, og kontrasten mot den beksvarte bakgrunnen som først tiltrakk oppmerksomheten, og når det ved nærmere øyensyn viste seg å være en samling med nytolkninger fra arkivene til den britiske etiketten Village Thing var saken klar.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Civilian

Her er tittlekuttet fra Baltimore-duoen Wye Oak's tredje fullengder. Et album jeg har hatt store forventninger til, etter å ha blitt svært glad i The Knot fra 2009. Wye Oak er et band som må finne seg i å bli sammenlignet med en annen duo fra samme by; Beach House. Begge bandene kjennetegnes av mørke drømmeaktige låter, med hviskende, sensuell vokal fra henholdsvis Jenn Wasner og Victoria Legrand. Wye Oak har dog hatt et uttrykk med tydeligere påvirkning fra country og folkemusikk – enn hva tilfellet har vært med Beach House.
blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Comprovisation For Connor Pass

Bandet Megafaun fikk gjennomgående gode kritikker og et lite gjennombrudd i 2009, med sitt andre album Gather, Form & Fly. I fjor høst slapp de minialbumet Heretofore som låten Comprovisation For Connor Pass er hentet fra.
blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

That's What Our Love Is

En av mine beste opplevelser på konsertfronten i 2010 fant sted under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Lørdag 29. mai arrangerte festivalen en dobbeltkonsert med norske Susanna and the Magical Orchestra og det sjangeroverskridende kultikonet fra Louisville, Kentucky, Bonnie 'Prince' Billy. Han sies å være svært interessert i Knut Hamsuns forfatterskap, men måtte avslå invitasjonen fra Litteraturfestivalen året før. Derfor var det ekstra gledelig at det klaffet i 2010 og Litteraturfestivalen kunne nok en gang varte opp med en ekstraordinær konsertopplevelse. Det har blitt en tradisjon.
blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Slowest Motion Miracle

anders ponders

Artist: Anders Ponders (US)
Track: Slowest Motion Miracle
Album: Nodes of Overtones / self-released / 2009

Denne låten har massert øregangene mine flere ganger de siste dagene og vil ikke slippe taket. Slowest Motion Miracle er hentet fra debutalbumet til Anders Ponders, Nodes of Overtones. Anders Mattson, som er hans døpenavn, kommer fra Minneapolis, og skriver låtene sine på fiolin. Dette er nokså uvanlig, men kan nok tilskrives hans svenske mor med bakgrunn som felespillende folkemusiker.
Med sin vakre stemme, drømmende stemninger og komplekse orkestrering, er paralellen til Sufjan Stevens musikk vanskelig å komme utenom, uten at det skal være et ankepunkt mot albumet.

Comments

Cocaine Blues

abner jay
Abner Jay at Florida Folk Festival -77

Artist: Abner Jay (US)
Track: Cocaine Blues
Album: Swaunee Water And Cocaine Blues / Brandie Records / 1954

Bluesmannen og enmannsbandet Abner Jay fra Georgia beskrev seg selv som den siste store «southern black trubadur show»
Seksstrengers elektrisk banjo, gitar, basstromme og munnspill trakteres mens han på sitt særpregede og langsomme vis hamrer ut sitt budskap med sår og sprukken røst. Stilmessig forankret i vaudevill-tradisjonen, med burleske og til tider obskøne tekster med skjeve blikk på sosiale forhold, Vietnamkrigen, ensomhet og rus. Det store repertoaret av sanger innbefattet også flere som han hadde lært av sin bestefar – som hadde levd slavelivet i Washington County, Georgia.

I nærmere femti år holdt han det gående som omreisende trubadur i sørstatene. Han ga også ut sine egne plater som ble distribuert fra bilens baggasjerom! Abner Jay var definitivt hel ved.

Han døde i 1993, men fødselsåret er mer usikkert. Faren gjemte fødselsattesten i huset, som senere brant ned, og Abner var aldri i stand til å finne ut hvor gammel han var. Likevel hadde han en forklaring på sin gode helse:

Layin' on my belly drinkin' water from that ol Swaunee River.


Genuin bluesmusikk fra den tids gangster-rapper.

Comments

Lovers In Love

Det langstrakte dalføret Vestre Gausdal, som ligger i Oppland, har opp gjennom historien både fostret og huset mange storheter. Jeg nevner i fleng; Vis-Knut(en slags 1800-tallets Snåsamann), Kaptein Kraabøl(sjøkaptein og slektsgransker), Otto Von Porat(OL-gull i boksing 1924. Han bodde visstnok på Veisten gård & pensjonat i en periode), Olaf Mikkelsen(dikter), Hans Aanrud(forfatter) og Benifax(verdenskjent fakir). Det siste tilskuddet til denne meget eksklusive listen, må uten tvil være Arne Martin Barlund. I flere år allerede har denne mannen, med bandet sitt Yoyoyo Acapulco, sjarmert folk i senk gjennom sitt underfundige pop-univers.
blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Dragon

Jeg har i lengre tid vært i overkant opptatt av det svenske folk/psych/prog-bandet Dungen. Ja, i så høy grad at nesten all annen musikk har vært, om ikke uinteressant, så i alle fall vanskelig å konsentrere seg om. Jeg oppdaget dette bandets uovertreffelige kvaliteter lovlig sent, og det førte med seg at jeg plutselig hadde 4-5 album å fordøye, som alle var av den ypperste klasse, og da ble det ikke rom for så mye annet. Det hele kulminerte i en fantastisk konsert på Parkteatret i hovedstaden i begynnelsen av desember, så nå håper jeg den nesten psykoselignende tilstanden jeg har vært i så lenge, roer seg litt.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Brother

I 1857 skrev den engelske forfatteren George Borrow The Romany Rye. En selvbiografi basert på opplevelser forfatteren hadde mens at han oppholdt seg med – og knyttet sterke bånd til – en gruppe sigøynere. I 2009 starter forhenværende Colour-gitarist Luke MacMaster fra Los Angeles opp et country og folkband. Navnet på bandet er The Romany Rye.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Joey Kneiser

Joey Kneiser er vokalist i rockebandet Glossary fra Murfreesboro, Tennessee. Et musikkollektiv med seks album på samvittigheten, som i øyeblikket opererer som en kvintett bestående av søsteren Kelly Kneiser, Bingham Barnes, Todd Beene og Eric Giles.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Younger

100116-Ethan_Laura

Artist: Laura Gibson & Ethan Rose
Track: Younger
Album: Bridge Carols / Holocene Music / 2010

Laura Gibson og Ethan Rose fra Portland, Oregon, eksperimenterer med gamle tekster, feltopptak fra skoger og enger, vokalbruk og spennende lydlanskaper.
Resultatet er vakker, eterisk folkemusikk, som gir meg følelsen av å være i en tidløs dimensjon. Ikke ulikt opplevelsen av å lytte til Brian Eno’s Music for Airports fra 1978.
Younger er hentet fra albumet Bridge Carols, som slippes på Holocene Music i løpet av februar.
Velkommen til drømmehagen!
Comments

Amerika

belle-gunness-1
Belle Gunness and her three children – Photo: Murderpedia

Artist: Anne Lorentzen (NO)
Track: Amerika
Album: Alias Belle / Voices Music & Entertainment / 2009

Alias Belle som er Anne Lorentzen fjerde soloalbum, er et slags konseptalbum med utgangspunkt i Belle Gunnes. Gunnes er identisk med Brynhild Paulsdatter Størset, jenta fra Selbu som utvandret til Amerika i 1881, og ble en av Amerikas verste seriemordere.

Amerika er innspilt live i studio med Bjørn Charles Dreyer, Espen Gundersen, Erland Dahlen og Torkild Søby. Albumet er også tilknyttet forestillingen Alias Belle Gunnes – en seriemorderske fra Selbu, som går på Grusomhetens teater i Oslo.

Les mer om Belle Gunnes på Wikipedia

Comments

Little Lies

Anna Ternheim

Artist: Anna Ternheim (SE)
Track: Little Lies
Album: Shoreline EP / Stockholm Records /2009


Her er en fin tolkning av Fleetwood Mac-klassikeren Little Lies. Hentet fra den svenske singer-songwriteren Anna Ternheims EP Shoreline.Comments

California Way

100209-california-Tim Bluhm
Tim Bluhm, Desert Rocks Fest 09 – CCFlickr-foto: magpie gypsybird

Artist: Tim Bluhm
Track: California Way
Album: California Way / Fog City Records / 2005

Surfer, skiløper, fjellklatrer og nomade. Han er en allsidig kar, vokalist og frontfigur i Bay Area-bandet Mother Hips, Tim Bluhm.
I 2005 debuterte han som soloartist med albumet California Way. Et akustisk album som ble innspilt på to dager og utgitt på det uavhengige San Fransisco-selskapet Fog City Records uten at verden gikk nevneverdig av hengslene. Albumet er uansett et sterkt og stemningsfullt dokument fra den amerikanske vestkysten, hvor historiene står i fokus. Den varme, distinkte stemmen og den minimalistiske instrumenteringen avslører raskt at Bluhm er en habil låtskriver. Jeg vil hevde en ufortjent undervurdert låtskriver. Hør bare på den lyriske tittellåta!

Comments

King of Spain

The Tallest Man on Earth
Kristian Matsson aka The Tallest Man On Earth – CCFlickr-foto: Karl Gunnarsson

Artist: The Tallest Man On Earth
Track: King of Spain
Album: The Wild Hunt / Dead Oceans / 2010

King of Spain har surret rundt på min iPhone noen dager nå, og selv om The Tallest Man On Earth er pseudonymet til Kristian Matsson fra Dalarna i Sverige, lurer jeg fortsatt på om dette egentlig er et glemt spor fra Highway 61 Revisited. At Dylan står oppført som inspirasjonskilde på MySpace-siden kom i hvertfall ikke som noen overraskelse.

Matsson turnerte i statene i 2009 sammen med John Vanderslice, og i januar signerte han en kontrakt med Dead Oceans, som også huser Califone som jeg har skrevet om i en tidligere post.
Gleder meg til å høre resten av albumet The Wild Hunt, når det slippes i april. Holder det samme standarden som King of Spain er det all grunn til å glede seg!
Comments

Lovin' On An Older Gal

100221-SonnyTheSunsets

Artist: Sonny & The Sunsets (US)
Track: Lovin' On an Older Gal
Album: Tomorrow Is Alright / Soft Abuse / 2009

...na-na-nah-na-nanah - owee oh-wee.. na-nan-nanna-nah..♪♪

Lovin’ On an Older Gal nekter å slippe taket. I løpet av de siste dagene har den gnagd seg fast et sted der inne i hjernens lyttesenter, lik en plagsom radiolåt du ønsket at du aldri hadde hørt.
Heldigvis er ikke denne låten slik. Den er tvert imot en tidløs og vakker doo-wop som gir assosiasjoner til amerikansk West Coast-estetikk, med palmer, surfing og sene kvelder rundt et leirbålet ved Ocean Beach.

Jeg kjenner ikke til Sonny Smith så godt at jeg vil dra noen paraleller, men i hvertfall på denne sløve pop-låten er det vanskelig å ikke tenke på den godeste Jonathan Richman.
Albumet Tomorrow is Allright, som låten er hentet fra, er å finne på iTunes, og i løpet av mars på CD. Vinylfolket har kunnet meske seg med utgivelsen helt siden oktober 2009. I hvertfall noen av dem, for opplaget på ynkelige 500 eks. er forlengst revet vekk.
Jeg tipper de priviligerte eierne av vinylplaten sitter et sted og nynner ..na-nah-na-na.. ohwhee!

Jeg savner sommeren nå kjenner jeg.

Comments

Tunng

100302-Tunng
Tunng in session for BBC – CCFlickr-foto av DG Jones

Artist: Tunng (UK)
Track: Don't Look Down Or Back
Album: And Then We Saw Land / Full Time Hobby/Thrill Jockey / 2010

Med ett bein solid plantet i den britiske folkscenen fra 60-tallet, og det andre i et mer moderne elektronisk uttrykk à la Animal Collective, skaper Tunng en sjarmerende elektronisk folk-hybrid av det oppstemte og positive slaget. Bandet ble startet av Sam Genders og Mike Lindsay, som først samarbeidet om lydkulisser til mykpornofilmer(!), men etterhvert utviklet seg i en, kan man si mer jordnær retning, som et folktronica-band.

Album nummer 4, And Then We Saw Land, ble lansert 1. mars 2010, og inkluderer låten Don't Look Down Or Back. På denne låten har de med seg The Mega Chorus, som hevdes å være 15 sangglade drikkekompiser og samarbeidspartnerer av bandet.
Det var faktisk koringen og det lett pompøse arrangementet med blåsere – ikke ulikt Sufjan Stevens – som gjorde at jeg fattet interesse.

Comments

Mightiest of Guns

Jeg husker ikke når. Jeg vet heller ikke eksakt hva det var, men et eller annet trigget oppmerksomheten første gangen jeg hørte den varme, skjøre røsten til A. A. Bondy fra Birmingham, Alabama. Jeg visste momentant at dette var en artist å rydde plass til. En man ikke blir kvitt.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Abner Ray pt. 2

Har tidligere skrevet om den eksentriske blues-legenden Abner Jay, (Cocaine Blues, 7/12 2009) så dette blir en repetisjon. Likevel er denne tolkningen av Ol’ Man River, opprinnelig skrevet av Oscar Hammerstein II for musikalen Show Boat fra 1927 verdt en egen post.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Arkansas

Her er en helt ny låt fra et helt nytt album, fra en etterhvert rutinert gammel traver. Teller jeg ikke feil er Saint Bartlett det tiende albumet til Seattle-artisten Damien Jurado og det femte på Secretly Canadian.Jeg har lyttet til Jurado i en årrekke. Om det ikke akkurat er nyskapende og revolusjonerende det denne lavmælte singer-songwriteren har å by på, er det alltid spennende når Jurado slipper nytt materiale. Dette fordi han alltid har vært en garantist for enestående låtskriverkunst i sjiktet mellom indierock og akustisk folk, hvor de beste låtene vokser seg sterkere og sterkere for hver lytting.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Rocks and Stones

Dere som leser og lytter til denne bloggen har registrert min fascinasjon for vindskjev, rar og skranglete musikk. Jeg liker å grave frem vakre musikalske øyeblikk fra trange kår og lurvete omgivelser. Der hvor ustruktur og atonalitet råder, men likevel overskygges av genuin formidlingsglede. Free-folk-kollektivet The Cherry Blossoms fra Nashville er et utmerket eksempel i så måte.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

The Wilderness of Manitoba

Av og til dukker det opp band som skiller seg ut i mylderet av middelmådighet. Band som har dette lille ekstra; et eller annet udefinerbart som gjør at sansene vekkes og interessen trigges. Det være seg et særegent uttrykk, oppsiktsvekkende musisering eller rett og slett bare knakende god låtskriverkunst. The Wilderness of Manitoba er en kanadisk kvintett som fenget fra første lytting, og siden har fortsatt å vokse. Det er alltid et kvalitetstegn.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Alvarius B & Cerberus Shoal

Den monotone lyden av en skrivemaskin starter låten, og fortsetter som et klaprende bakteppe til lyden av distinkt akustisk gitarspill og den lett nasale stemmen til Colleen Kinsella. Sangen flyter sakte og avdempet avgårde, og bærer bud om at vi er ved starten på en lang musikalsk reise.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments