Zyma – Canterbury med nogo attåt

Zyma er noe så sjeldent som et tysk syttitallsband med beina godt plantet i den britiske Canterbury-scenen. Mer vesentlig er det at de krysser grenser mellom musikalske landskap – på en teknisk brilliant og smakfull måte. Vi snakker førstedivisjon her. Canterbury er allerede nevnt, men her finnes også mengder av elementer fra progrock, psykedelia, krautrock og jazzrock. Sågar en leken tilnærming til avant-garde og fri improvisasjon.


blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Miles awayGud er nede i herregarderoben forresten!


Festival-konfransier Knut Borge kunne neppe ha introdusert hovedgjesten på en mer minneverdig måte. Stedet er Idrettens Hus, og anledningen er Molde International Jazz Festival 1984. Nervøs venting og negative vibber var som blåst bort, det hersket en munter og oppspilt stemning i lokalet nå som alt hadde ordnet seg. Klokken var nærmere ett på natten, og nærmere 2000 forventningsfulle publikummere ventet spent på Miles Davis Septett. De var i utgangspunktet på ettermiddagskonsert og hadde ventet i timesvis på legenden.

blogEntryTopper
Read More & listen!
Comments

Lonnie Holley

Afroamerikaneren Lonnie Holley vokste opp i fattigdom under kaotiske omgivelser i 50-tallets Birmingham, Alabama. Som nr 7 i en søskenflokk på 27(!) måtte han starte å livnære seg selv fra han var 5 år gammel og ble effektivt frarøvet en normal barndom. I voksenlivet har han også levd et liv utenfor normale rammer, og det er gjerne hos slike individer at det skapes grobunn for interessante uttrykksformer.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Machina at Café Stift (video)Machina represents the new, fresh generation of Norwegian jazz-rock. They sprung out from Sund folk high school and continued at the famous jazz department at NTNU in Trondheim. They said to be influenced by artists such as Jimi Hendrix, Frank Zappa and Motorpsycho among others.
This is Zapparet, live at Café Stift during Dølajazz 2011.


Machina is:
Kristoffer Lo – Tuba
Viktor Willhelmsen – Guitar
André Roligheten – Sax
Kim-Erik Pedersen – Sax
Trond Bersu – Drums

Camera: iPhone 4
Source: H.264, 1280x720, 172MB + Ogg Theora, 1280x720, 127MB
Duration: 09:04
Editing in FCP X


Comments

Brad Mehldau Trio: Holland (video)Opptak fra 39. Internationale Jazzwoche Burghausen i 2008, hvor Brad Mehldau Trio spiller en fantastisk instrumentalversjon av Sufjan Stevens «Holland». Sendt i 2010 på den tyske tv-kanalen BR-alpha.
Orginallåten finner du på Stevens' «Greetings from Michigan: The Great Lake State», som kom ut på Asthmatic Kitty i 2003.


Source: H.264, 704x400, 96MB + Ogg Theora, 704x400, 74MB
Duration: 09:35

Comments

Treje Rypdal Trio/Vanguards (video)VHS-rip from the big benefit concert Rock on the Dock , which took place at Aker Brygge in Oslo, 1985. Rock on the Dock was a part of the Forente Artister(United Artists project) wich was a group of Norwegian artists that went together in order to raise money for the victims of hunger in Africa.


Rypdal first rocks his socks off with the heavy tune «Chaser», then he calms down with the beautiful piece «Ørnen», before he hook up with his old band from the sixties, The Vanguards!
Damn, that man knows how to treat a Stratocaster!

The concert was broadcasted (live?) by NRK (The Norwegian Broadcasting Corporation)

Source: H.264, 638x468, 298MB + Ogg Theora, 638x468, 164MB
Duration: 15:40
Comments

Grenseløst

Denne instrumentalkvartetten springer ut av musikkmiljøet ved UNICAMP (Universidade Estadual de Campinas) i São Paulo, Brasil, og er håpløs å plassere på det musikalske kartet – og det er helt fint. Pig Soul blir av mange assosiert med RIO-bevegelsen(Rock in Opposition), noen peker på slektskapet til progressiv metal, mens andre vektlegger elementer fra fusion og avant-garde jazz.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Comprovisation For Connor Pass

Bandet Megafaun fikk gjennomgående gode kritikker og et lite gjennombrudd i 2009, med sitt andre album Gather, Form & Fly. I fjor høst slapp de minialbumet Heretofore som låten Comprovisation For Connor Pass er hentet fra.
blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Skattekammeret på Høvikodden

SoftMachine_HennieOnstad-71
Soft Machine at Henie Onstad Art Centre 1971, Photo: unknown

Artist: Soft Machine (UK)
Track: excerpts from disc 1
Album: Live at Henie Onstad Art Centre 1971 / Reel Recordings / 2009

Den 27. og 28. februar 1971 gjestet Canterbury-scenens fanebærere, Soft Machine, Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden rett utenfor Oslo. På høyden av karrieren og med kreativiteten i full blomst, spilte de to fullsatte konserter hvor publikum satt eller lå på gulvet. Stolene var demontert i forkant, for ingenting skulle stå i veien for musikken disse to kveldene. Dette var fortsatt Soft Machine med den klassiske besetningen, men ikke lenge etter forlater Robert Wyatt bandet for godt.

Henie Onstad Kunstsenter har siden åpningen i 1968 arrangert konserter med både norske og utenlandske utøvere innefor de litt friere uttrykk, og sitter på et massivt arkiv fra 60- og 70-tallet. Det er gjort opptak av bl.a. storheter som Arne Nordheim, Karlheinz Stockhausen, Jan Garbarek, John Cage og altså Soft Machine.
Deler av materialet blir nå for første gang tilgjengeliggjort for publikum, takket være plateselskapet Prisma Records som er startet opp med henblikk på å gi ut flere av de 600(!) arkiverte konsertopptakene.

Nå foreligger dette smått legendariske opptaket av Soft Machine som en trippel CD. Konserten er fordelt på to plater, mens den tredje er en CD-R med et webarkiv av tekst, bilder og lyd. Det er ikke Prisma, men kanadiske Reel Recordings som gir ut denne fine boksen. Nærmere jul slipper visstnok Smalltown Supersound konserten på trippel-LP med coverart av Kim Hiorthøy. Årets julegave til vinylfolket, om ryktene stemmer. Det er også verdt å nevne at lydkvaliteten holder svært høy standard på dette opptaket, og det er i hele tatt et flott dokument over norsk musikkhistorie!
Utdraget er henet fra det første settet, fra ca. 4 min. til ca. 16 min.

Løp og kjøp!
Comments

City Of Tiny Lites

100219-Zappa-tinylites

Artist: Frank Zappa
Track: City Of Tiny Lites
Album: Buffalo(bootleg) / Vaulternative Records / 2007

Det er snart tre år siden Vaulternative Records slapp det doble live-albumet Buffalo med Frank Zappa, fra en het oktoberkveld i Buffalo, NY i 1980. Labelen Vaulternative ble startet med henblikk på posthumt konsertutgivelser med Zappa – hvor dette er den andre utgivelsen.

Jeg har ikke peiling på hvor mange ganger jeg har spilt gjennom hele – eller deler av dette forrykende albumet – men hver gang oppdager jeg nye ting og hver gang slår det meg, for noen musikere, og for et samspill!
Bandet på denne tiden bestod av blant annet stuntgitarist Steve Vai og soul-vokalist Ray White, som gjør en formidabel vokalprestasjon på City of Tiny Lites, men legg også merke til den supertighte trommingen til Vinnie Colaiuta på denne låten.

Buffalo er et av mine favorittalbum med Zappa, og det fungerer også fint som en introduksjon til denne geniale gitaristens/komponisten/produsentens omfattende univers. God lytt!

Without deviation from the norm, progress is not possible –Francis Vincent Zappa


Comments

Spiritual Celebration

blogEntryTopper
Dreamcolour at The Smell – CCPhoto by la-underground

Artist: Dreamcolour (US)
Track: Spiritual Celebration
Album: Spiritual Celebration (cassette) / Not Not Fun Records / 2010

Det er ikke bare sol, surfing og catchy popmusikk som kommer fra California. Det spirituelle musikkollektivet Dreamcolour fra Ventura krever en helt annen tilnærming.

Lange og dronete improvisasjoner – med elementer fra frijazz og psykedelia – hensetter lytteren til en transelignende tilstand. Kall det gjerne en kosmisk jazz i fotsporene til Brian Eno, Albert Ayler, Ash Ra Tempel, Tangerine Dream og Sun Ra.
Målsetningen er at musikken skal åpne sinnet til lytteren, og fungere som en døråpner til den menneskelige ånd. Intet mindre.

Tittelsporet Spiritual Celebration ruller og går i hele 23 minutter, og opptar hele A-siden på denne kassettutgivelsen. Ja, du leste riktig. Foreløbig er dette utgitt på kassett, i 100 eksemplarer. Selvsagt utsolgt, men nå er et nytt opplag er tilgjengelig fra Bis Auf’s Messer.

Er du klar for å møte din menneskelige ånd?

Comments