Valen

I morgen 7. mars slipper Burzum et nytt album og landets mørkkledde gleder seg. «Fallen» er det niende albumet i rekken og oppfølgeren til fjorårets kritikerroste album «Belus». Den dronete og repeterende stilen videreføres fra «Belus», likeså de lange låtene som bæres frem av monotone riff. «Fallen» har dog et større lydbilde, mer dynamisk og hardtslående, med tydeligere undertoner fra folkemusikken.
blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Blind For All To See

Det høres ofte ut som en genial idé og skaper store forventninger, men såkalte supergrupper har en lei tendens til å skuffe. Gang på gang viser det seg at musikalske størrelser sjelden lar seg addere til å bli noe større enn enkeltindividene. Så finnes det selvsagt også eksempler på det motsatte, der resultatet overstiger summen av delene.
blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Trieste

GiftsFromEnola
Gifts From Enola – Photo © Gabeface, used with permission

Artist: Gifts From Enola
Track: Trieste
Album: From Fathoms / The Mylene Sheath / 2009

Dette har jeg egentlig hørt mange ganger før – men så er det så fordømt energisk og fengende at jeg lar meg rive med på samme måte som første gangen Mogwai eksploderte i gitarstøy foran meg på Øya-festivalen en varm soldag i 2003.
Formelen er gjennomprøvd. Instrumental post-rock hvor gitarer og trommer dominerer lydbildet. Rolige passasjer, heavy riff, skiftende stemninger og temposkifter. Cinematiske lydlandskaper som bygger seg sakte opp, blir monumentale og massive før det hele eksploderer i gitarstøy. Tenk en blanding av Explosions In The Sky og ISIS eller Mogwai og This Will Destroy You. Ja, omtrent der ligger Gifts From Enola.

De er et relativt ferskt band fra Virginia som startet i 2006 og ga ut det egenproduserte debutalbumet Loyal Eyes Betrayed the Mind samme år.
Nå er de plukket opp av det uavhengige plateselskapet The Mylene Sheath, som har delvis spesialisert seg på post-rock/metal-sjangeren, og i juni i år kom albumet From Fathoms ut, hvor altså låten Trieste er hentet fra. En episk perle på 12 minutter!
Comments

Terror Castle

Finsk death metal er uvanlig kost selv på electromagneticaviation.com, men her er Hooded Menace. Denne trioen slapp tidligere i å sitt andre album, Never Cross the Dead, på Profound Lore Records, hvor låten Terror Castle er hentet fra.

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments

Mountain

100119-motorpsycho
Hans Magnus «Snah» Ryan – Flickr-foto: NRK P3 med Creative Commons

Artist: Motorpsycho
Track: Mountain
Album: Mountain Mountain EP / Voices Of Wonder / 1993

I dag logget jeg meg inn på den norske streamingtjenesten WiMP for å lytte til det nye albumet til norsk rocks perpetuum mobile, Motorpsycho.
Heavy Metal Fruit er Motorpsychos tredje album på Rune Grammofon, og svært få andre norske band med 20 års fartstid makter å gi ut tre fullengde album på to år. Kanskje med unntak av noen hyperaktive danseband. Når det legges til at disse tre albumene er av skyhøy kvalitet, er de likevel helt alene om bragden.
Superlativer er enkle å spre rundt seg, men Motorpsycho er vitterligen en bauta uten sidestykke i norsk rockehistorie. Et dynamisk trehodet monster, ulåst til sjangere, stadig på leting etter nye riff, nye horisonter og nye utganger. Alltid fjellstøtt og alltid fokusert. Musikalsk står aldri bandet på stedet hvil, og heller ikke på dette albumet er det mulig å spore stagnasjon, og som så ofte før er basisen tung psykedelisk 70-tallsrock, preget av både avantgardistiske fripartier og heavy-metal. Fremført med den lekenhet og improvisasjon som kjennetegner bandet, og gjør de til et unikt og spennende konsertband.

Jeg feirer det nye albumet med å streame en av mine Motorpsycho-favoritter. Det er den 11 minutter lange Mountain fra EP’en med samme tittel. Utgitt på Voices Of Wonder Records i 1993, og fortsatt like bra. Minst. Roll on!
Comments

Längtar Bort Från Mitt Hjärta

shining-kvarforth
Kvarforth, Paris 2009 – CCFlickr-foto: Hervé Girod

Artist: Shining (Swe)
Track: Längtar Bort Från Mitt Hjärta
Album: V • Halmstad (Niklas Angående Niklas) / Osmose Productions / 2007

Det norske jazz/metal-bandet Shining har – til tross for et noe ukommersielt uttrykk – fått massiv mediedekning og hyppig radiospilling med sitt nye album, Blackjazz. Jeg har selv lyttet mye til den forrige platen Grindstone fra 2007, og unner Jørgen Munkeby & Co. all oppmerksomhet for begge disse platene.
Electromagnetic Aviation følger en smalere sti og setter søkelyset på svenske Shining, et black metal-band fra Halmstad i Sverige.

Tretten år unge Niklas Olsson startet opp sitt Shining i 1996, og slipper sitt sjuende album VII - Född Förlorare på norske Indie Recordings i løpet av april 2010. Shining er et mildt sagt omdiskutert band med gjennomgangstemaer som selvdestruksjon, fornedrelse og selvmord, og blir også referert til som «suicidal black metal». Kompromissløse Kvarforth er kjent for å kutte seg opp med glass på scenen, og åpent oppfordre sitt publikum til selvmord. Disse stupide tingene interesserer meg lite, og jeg lar heller musikken tale sitt eget språk. Det synes jeg også du bør gjøre, for dette er prog. metal av høy standard, og spesielt den siste platen «V . Halmstad» har fått en svært bra produksjon og noen riktig episke höjdare. Det er forresten ikke like sjokkerende at noen skjærer seg til blods på scenen i dag, Iggy Pop gjorde jo dette allerede på 60-tallet..

I live my life and feed on violence, drugs, more violence and more drugs each fucking day, which is something I hardly think you are doing. Also, why the fuck should I try to impress a bunch of fucking mongoloids who know nothing more of life than getting drunk each weekend with their pathetic excuse of “friends”, discussing the latest Darkthrone record?Internt i bandet har det også vært mye bråk og hyppige utskiftninger. Sytten forskjellige musikere har vært innom bandet i løpet av tolv år. Shining = Kvarforth, noe han også bekrefter i et intervju med Global Domination: «..as said countless times before, the others are mere tools I use in order to perfect my vision, anyone is replaceable»
På høsten i 2004 ble bandet oppløst, for så å gjenoppstå med en ny besetning like etter. I tillegg til frontfigur og grunnlegger Niklas «Kvarforth» Olsson, består dagens utgave av gitaristene Fredric "Wredhe" Gråby og Peter Huss, samt trommis Rickard "Rille" Schill.

«VII - Född Förlorare» er et album som vokalist Niklas Kvarforth beskriver som «et dypdykk ned i det mørkeste av alle musikalske sjangere som det er mulig å forestille seg», og med Erik «Watain» Danielsson, Peter «Arcana» Bjargo og Nordman som gjestevokalister, er det knyttet stor forventning til denne utgivelsen.

Min introduksjon til Shining er «Längtar Bort Från Mitt Hjärta» fra det forrige albumet «V . Halmstad» fra 2007. Er du komfortabel med svart progressive metal, som de svenske gigantene Opeth, vil ni minutter i Kvarforth’s mørke sinn være en reise i kjente landskap, bare så mye mørkere.

Referanser
Global Domination:
Intervju med Kvarforth
Wikipedia:
Shining (Swedish band)
Blabbermouth.net: New album details revealed

Comments

Circle

Circle er finsk krautrock på stereoider, og etter eget utsagn oppfinneren av New Wave of Finnish Heavy Metal (NWOFHM) Bandet startet opp i byen Pori i 1991, av Jussi Lehtisalo, og har vært særdeles produktive, med opptil flere utgivelser pr. år og varierende besetninger.Låten Dedofiktion kommer fra album nr. 9 i rekken, Prospekt, som kom i 2000. Lytt til den før du blar deg gjennom resten av katalogen. Vil du ha mer kan du grave deg ned i noen av de andre prosjektene til Jussi Lehtisalo. Det er en god del!

blogEntryTopper Read More & listen!
Comments